bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

5 Redenen Voor Krachttraining Bij Mountainbiken

7 december 2023door MTB Power!0

Krachttraining voor mountainbiken wordt nog vaak geassocieerd met hele serieuze fietsers en als saai of zelfs als onnodig bestempeld. Maar ook als je geen grote doelen stelt, maar gewoon lekker wilt fietsen en lol wilt hebben is (beperkte) krachttraining een waardevolle investering. In dit blog benoemen we 5 redenen waarom specifieke krachttraining voor mountainbiken een toegevoegde waarde heeft op de beleving van jouw mountainbike-rit.

1. Alle spiergroepen laten samenwerken

Mountainbiken is een explosieve sport waarbij je natuurlijk veel kracht in je bovenbenen nodig hebt. Maar naast je quadriceps en hamstrings zijn er nog veel andere spieren betrokken bij een mountainbike-rit. Terwijl je over de trails slingert gebruik je zeker ook de spieren in je rug, schouders, borst en buik. Als je deze spieren niet heel bewust traint door middel van krachttraining, dan bestaat de kans dat je ze juist onevenredig belast tijdens het fietsen. Als je alle kracht uit je benen moet halen tijdens een klim, zonder samenwerking met de andere spiergroepen, dan raak je veel eerder vermoeid en overbelast. Door een full body workout en specifieke oefeningen voor rotatie, coördinatie, stabiliteit en explosiviteit te combineren zorg je voor een natuurlijke samenwerking van de spiergroepen tijdens je mountainbike-rit.

2. Blessures voorkomen of genezen

Of je nu kampt met blessures of je wilt ze juist graag voorkomen: specifiek afgestemde krachttraining gaat je helpen. Een personal trainer zorgt er voor dat je gebalanceerd aan de slag gaat en oefeningen worden afgestemd op jouw level en wat je nodig hebt om verder te komen. In geval van een blessure weet een trainer wat er wél mogelijk is zonder extra belasting van de kwetsuur. ‘Gewoon’ door blijven fietsen maakt het soms alleen maar erger, omdat andere (vaak zwakkere) spieren of gewrichten compenseren voor de blessure. Fysiotherapie in combinatie met begeleid sporten is de beste manier om te herstellen. Nog beter is het om blessures te voorkomen met een uitgebalanceerde training.

3. Betere houding

Mountainbiken is een mooie sport en tegelijkertijd ook een zware belasting voor je lichaam. Elke sport heeft zijn eigen ‘danger zones’ en voor mountainbiken zijn dat veelal lage rugklachten en schouderproblemen. Tijdens krachttrainingen hoort er daarom voldoende aandacht te zijn voor het trainen van onder andere jouw core. Dit doe je om de voorovergebogen houding op de mountainbike vanuit core stabiliteit te halen en schouders en onderrug minder te belasten. Ook de techniek tijdens het mountainbiken speelt natuurlijk een rol. Zit je als een zoutzak op je fiets, dan moet je lichaam alles opvangen. Beweeg je mee met de omstandigheden, dan verdeel je de impact gelijkmatig(er).

IF YOU’RE NOT STRONG OFF THE BIKE, YOU’RE NOT STRONG ON THE BIKE

4. Meer resultaat

Rachel Atherton, Brits professioneel mountainbiker, verwoorde het ooit mooi en eenvoudig: If you’re not strong off the bike, you’re not strong on the bike. Wil je meer resultaat op de fiets, dan zorg je er voor dat je ook sterker wordt als je niet op je mountainbike zit. Specifieke krachttraining voor mountainbikers kan je daar zeker bij helpen! Krachttekort tijdens het mountainbiken kan leiden tot meer problemen dan alleen vermoeidheid tijdens het fietsen. Het kan er voor zorgen dat je blessures oploopt, omdat spieren of gewrichten gaan compenseren, het kan leiden tot valpartijen en vermoeidheid in de dagen na je mountainbike-rit. Bijkomend voordeel van krachttraining: het helpt je niet alleen op je mountainbike, maar ook in je dagelijks leven.

5. Meer plezier

Last but not least: Krachttraining voor mountainbikers geeft je meer plezier op de fiets! Het gaat je makkelijker af, je verlegt je grenzen en ervaart dat je meer zelfverzekerd en ontspannen op je mountainbike zit. Je gaat meer uitproberen, waagt hier en daar een sprong en kunt je focus verleggen naar de techniek. Als je niet uitgeput over je stuurt hangt geniet je simpelweg meer van waar je bent en wat je doet.

Wil je samen met andere mountainbikers meer leren over krachttraining en skills op je mountainbike? Lees hier dan meer over het MTB Power! programma en meld je aan! Power on!

Reactie geven

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangemerkt met een *