bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Veelgemaakte fouten bij mountainbiken

11 december 2023door MTB Power!0

Wil je mountainbiken nog leuker maken? Leer dan van de fouten van anderen. Daarmee voorkom je lelijke valpartijen, blessures of zelfs het verliezen van plezier in mountainbiken. We benoemen 5 veelgemaakte fouten bij mountainbiken die eenvoudig te voorkomen zijn.

1 Niet ver genoeg vooruit kijken

Een veelgemaakte fout tijdens het mountainbiken is dat iemand te veel bezig is met wat er vlak voor hem of haar gebeurt. Daardoor krijg je sneller te maken met verrassingen en moet je op het laatste moment bijstellen door je stuur om te gooien of kracht bij te zetten. Dat kost snelheid, maakt de kans op fouten groter en is ook nog eens heel vermoeiend. Als je leert om op de trails vooruit te kijken, dan anticipeer je vele malen beter op wat er gaat komen: een bocht, een boomwortel, of een klimmetje. Je bent in staat om op tijd te schakelen, uit je zadel te komen of de bocht te nemen. Als je vooruit durft te kijken, dan ga je merken dat je hersenen al een groot deel invullen van de manoeuvres die je moet uitvoeren.

2 Verkeerde bandenspanning

Lekker hard je banden oppompen, zoals bij je stadsfiets, is voor mountainbiken op de Nederlandse trails niet zo verstandig. Je komt gegarandeerd allerlei obstakels tegen en daar moeten je banden goed op anticiperen. Van een te harde band gaat je fiets stuiteren, met minder controle als vervelende consequentie. Een te harde band geeft ook minder grip in bochten. Aan de andere kant is een te zachte band weer meer vatbaar voor snakebites, een lekke band door een scherp uitsteeksel. Ons advies voor de Nederlandse trails is dat je (voor tubeless banden) het prima redt met 1.6 bar in de voorband en 1.8 bar in de achterband.

3 Op je zadel blijven zitten

De trail waar je rijdt verandert continue en jij bent feitelijk het verlengstuk van je fiets (of andersom). Als je op je zadel blijft zitten, dan ben je een passagier, maar als je uit je zadel komt dan merk je dat je fiets onder je gaat bewegen en je lichaam de veranderende omstandigheden opvangt. Een full suspension mountainbike is iets meer vergevingsgezind dan een hardtail, maar voor beiden geldt dat, als je blijft zitten op je zadel, je niet de volledige controle over de fiets hebt. Denk bijvoorbeeld aan oneffen afdalingen met boomwortels: blijf je zitten, dan stuiter je alle kanten op. Maar als je gaat staan, dan lost je mountainbike de meeste van die oneffenheden voor je op.

4 Geen techniek leren of toepassen

We zijn gewend om te trainen voor atletiek en voetbal en we leren auto- en motorrijden, maar in het geval van mountainbiken gaan we nog te vaak ongetraind de trails op. En dat is begrijpelijk: Als Hollanders zaten we praktisch al op de fiets voordat we konden lopen. En de trails zijn ook voor iedereen toegankelijk, dus waarom niet gewoon gaan? Daar is ons inziens best een belangrijke reden voor: Mountainbiken is een risicosport en vraagt veel aanpassingsvermogen van je lichaam. Ook je brein moet het nodige werk doen om zich aan te passen aan deze andere vorm van fietsen. De omstandigheden op de trails, los van de moeilijkheidsgraad, veranderen continue. Dat vraagt inzicht en beheersing van je mountainbike. Gelukkig valt dat goed te leren: Check het MTB Power! programma en leer hoe jij veiliger, sterker en sneller over de trails kunt rijden!

5 Verkeerde positie van je voeten op de pedalen

Ten slotte nog een vrij eenvoudige, maar veelgemaakte fout bij het mountainbiken: de positie van je voet op de pedalen. Of je nu met ‘flats’ of ‘clipped in’ pedalen fietst, de positie van je voet op het pedaal kan een grote impact hebben op hoe je rijdt. Als je voet te ver naar achteren op het pedaal zit, dan komt de meeste druk op je tenen of de bal van je voet. Het gevolg is dat je daarmee de beenspieren meer belast dan nodig. De tip is om de bal van je voet net iets voor je pedaalas te positioneren. Dat zorgt voor meer stabiliteit en een betere verdeling van je benodigde spierkracht, zeker ook als je veel op de pedalen staat.

Reactie geven

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangemerkt met een *